logo
   
Početna
Novosti
Novosti - Obavljena dženaza profesoru Bakiru Tanoviću PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 17 Studeni 2009 00:00
Index članka
Novosti
Obavljena dženaza profesoru Bakiru Tanoviću
Luka Neum ostala je njegov san
Bajram namaz u Fazlagića Kuli
Bakir Tanović: Luka Neum je strateški interes BiH
Sve Stranice

 

 Obavljena dženaza profesoru Bakiru Tanoviću

 

 


 


SARAJEVO 31 Avgust 2012                                                        
 
U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je iza džuma-namaza obavljena dženaza profesora nacionalne historije, redatelja i producenta, doajena filmskih radnika Bosne i Hercegovine i predsjednika Pomorskog društva BiH Bakira Tanovića, koji je umro u srijedu u 82. godini. Profesor Tanović je u 15 sati ukopan na mezarju Grličića brdo.
 
Dženazi, koju je predvodio glavni imam Begove džamije hafiz Mensur ef. Malkić, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u BiH Muhamed Salkić i druge poznate ličnosti iz političkog, privrednog, kulturnog i uopće društvenog života Sarajeva.
 
Profesor Tanović posljednji intervju dao je za agenciju Anadolija(AA) prije mjesec dana, 28. jula ove godine. Njegovu posljednju fotografiju snimio je fotoreporter naše agencije Samir Jordamović.
 
Govorio je da je luka u Neumu strateški interes BiH. Apelirao je da svi nivoi vlasti u BiH moraju ozbiljno shvatiti ideju da se u Numu izgradi luka.
 
Profesor Bakir Tanović objavio je dvije historijske studije ("Ko je vlasnik Bosne i Hercegovine" i "Čurčića vakuf"), te historijski roman (Huska Miljković). Režirao je igrane i dokumentarne filmove, kao "Muhadžiri", "Gazi Husrev-begova biblioteka", "Znamenje srednjovjekovne bosanske države"... Za igrani film "Ovčar" nagrađen je Šestoaprilskom nagradom, a 1973. godine odlikovan je Srebrenim vijencem za naročite zasluge u oblasti filmske umjetnosti i kinematografije, te je nosilac brojnih drugih nagrada i priznanja.
 
Njegovih više od 50 godina rada na filmu obilježilo je dosadašnju epohu razvoja i uspona bosanskohercegovačke kinematografije.
 
Bakir Tanović rođen je u Sarajevu 1930. godine.
        
Diplomirani je profesor nacionalne historije prve generacije historičara Univerziteta u Sarajevu 1956. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 Ažurirano Subota, 01 Rujan 2012 20:38
 

Galerija