logo
   
Početna Novosti
Novosti
Novosti - Luka Neum ostala je njegov san PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 17 Studeni 2009 00:00
Index članka
Novosti
Obavljena dženaza profesoru Bakiru Tanoviću
Luka Neum ostala je njegov san
Bajram namaz u Fazlagića Kuli
Bakir Tanović: Luka Neum je strateški interes BiH
Sve Stranice

 Luka Neum ostala je njegov san           

 

30 Avgust 2012 16:38

Sjećajući se tog velikog čovjeka, borit ćemo se za njegov san i ustrajati u tome,  kazao je Ševal Kovačević 

Dženaza profesora nacionalne historije, redatelja i producenta, doajena filmskih radnika Bosne i Hercegovine i predsjednika Pomorskog društva BiH Bakira Tanovića, koji je umro u srijedu u 82. godini života, bit će obavljena sutra u Sarajevu.

Dženaza će se klanjati iza džuma-namaza u haremu Begove džamije.

Zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i Tanovićev dugogodišnji saradnik Ševal Kovačević kazao je za agenciju Anadolija (AA) da je smrću Tanovića Bosna i Hercegovina izgubila još jednu intelektualnu gromadu.

"Nakon prof. dr. Nijaza Durakovića, evo, gubimo još jednog velikog čovjeka, velikog borca za državne i patriotske interese BiH. Iza njega je ostala plodna karijera filmskog radnika i angažiranog intelektualca koji je objavio pet knjiga, među kojima i djelo "Bosna i Hercegovina u vrijeme Osmanskog carstva" na kojoj je radio 25 godina. Njegova neostvarena želja ostala je luka BiH u Neumu. On je duboko vjerovao u važnost tog projekta, jer je strahovao da će BiH, kada Hrvatska jednom uđe u Evropsku uniju, ostati praktično izolirana na Balkanu, te izgubiti i Luku Ploče. San profesora Tanovića bilo je i uvezivanje Neuma i ostatka teritorije kvalitetnim putem. Sjećajući se tog velikog čovjeka, borit ćemo se za njegov san i ustrajati u tome", kazao je za AA Kovačević.

 Profesor Tanović posljednji intervju dao je za agenciju Anadolija prije mjesec dana, 28. jula. Njegovu posljednju fotografiju snimio je fotoreporter naše agencije Samir Jordamović. I tada je profesor Tanović govorio da je luka u Neumu strateški interes BiH. Apelirao je da svi nivoi  vlasti u BiH moraju ozbiljno shvatiti ideju da se u Numu izgradi luka.

 Profesor Bakir Tanović objavio je dvije historijske studije ("Ko je vlasnik Bosne i Hercegovine" i "Čurčića vakuf"), te historijski roman (Huska Miljković). Režirao je igrane i dokumentarne filmove, kao "Muhadžiri", "Gazi Husrev-begova biblioteka", "Znamenje srednjovjekovne bosanske države"... Za igrani film "Ovčar" nagrađen je Šestoaprilskom nagradom, a 1973. godine odlikovan je Srebrenim vijencem za naročite zasluge u oblasti filmske umjetnosti i kinematografije, te je nosilac brojnih drugih nagrada i priznanja.

 Njegovih više od 50 godina rada na filmu obilježilo je dosadašnju epohu razvoja i uspona bosanskohercegovačke kinematografije.

 

 http://www.aa.com.tr/ba/balkan/77094--uz-vijest-o-smrti-bakira-tanovica-luka-neum-ostala-je-njegov-san

 

 Ažurirano Subota, 01 Rujan 2012 20:38
 

Galerija