logo
   
Početna
Novosti PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 17 Studeni 2009 00:00
Index članka
Novosti
Obavljena dženaza profesoru Bakiru Tanoviću
Luka Neum ostala je njegov san
Bajram namaz u Fazlagića Kuli
Bakir Tanović: Luka Neum je strateški interes BiH
Sve Stranice

 

OBAVLJENA DŽENAZA BAKIRU TANOVIĆ  

 

 

 

  

 Obavljena dženaza profesoru Bakiru Tanoviću

 

 


 


SARAJEVO 31 Avgust 2012                                                        
 
U haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu danas je iza džuma-namaza obavljena dženaza profesora nacionalne historije, redatelja i producenta, doajena filmskih radnika Bosne i Hercegovine i predsjednika Pomorskog društva BiH Bakira Tanovića, koji je umro u srijedu u 82. godini. Profesor Tanović je u 15 sati ukopan na mezarju Grličića brdo.
 
Dženazi, koju je predvodio glavni imam Begove džamije hafiz Mensur ef. Malkić, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u BiH Muhamed Salkić i druge poznate ličnosti iz političkog, privrednog, kulturnog i uopće društvenog života Sarajeva.
 
Profesor Tanović posljednji intervju dao je za agenciju Anadolija(AA) prije mjesec dana, 28. jula ove godine. Njegovu posljednju fotografiju snimio je fotoreporter naše agencije Samir Jordamović.
 
Govorio je da je luka u Neumu strateški interes BiH. Apelirao je da svi nivoi vlasti u BiH moraju ozbiljno shvatiti ideju da se u Numu izgradi luka.
 
Profesor Bakir Tanović objavio je dvije historijske studije ("Ko je vlasnik Bosne i Hercegovine" i "Čurčića vakuf"), te historijski roman (Huska Miljković). Režirao je igrane i dokumentarne filmove, kao "Muhadžiri", "Gazi Husrev-begova biblioteka", "Znamenje srednjovjekovne bosanske države"... Za igrani film "Ovčar" nagrađen je Šestoaprilskom nagradom, a 1973. godine odlikovan je Srebrenim vijencem za naročite zasluge u oblasti filmske umjetnosti i kinematografije, te je nosilac brojnih drugih nagrada i priznanja.
 
Njegovih više od 50 godina rada na filmu obilježilo je dosadašnju epohu razvoja i uspona bosanskohercegovačke kinematografije.
 
Bakir Tanović rođen je u Sarajevu 1930. godine.
        
Diplomirani je profesor nacionalne historije prve generacije historičara Univerziteta u Sarajevu 1956. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Luka Neum ostala je njegov san           

 

30 Avgust 2012 16:38

Sjećajući se tog velikog čovjeka, borit ćemo se za njegov san i ustrajati u tome,  kazao je Ševal Kovačević 

Dženaza profesora nacionalne historije, redatelja i producenta, doajena filmskih radnika Bosne i Hercegovine i predsjednika Pomorskog društva BiH Bakira Tanovića, koji je umro u srijedu u 82. godini života, bit će obavljena sutra u Sarajevu.

Dženaza će se klanjati iza džuma-namaza u haremu Begove džamije.

Zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i Tanovićev dugogodišnji saradnik Ševal Kovačević kazao je za agenciju Anadolija (AA) da je smrću Tanovića Bosna i Hercegovina izgubila još jednu intelektualnu gromadu.

"Nakon prof. dr. Nijaza Durakovića, evo, gubimo još jednog velikog čovjeka, velikog borca za državne i patriotske interese BiH. Iza njega je ostala plodna karijera filmskog radnika i angažiranog intelektualca koji je objavio pet knjiga, među kojima i djelo "Bosna i Hercegovina u vrijeme Osmanskog carstva" na kojoj je radio 25 godina. Njegova neostvarena želja ostala je luka BiH u Neumu. On je duboko vjerovao u važnost tog projekta, jer je strahovao da će BiH, kada Hrvatska jednom uđe u Evropsku uniju, ostati praktično izolirana na Balkanu, te izgubiti i Luku Ploče. San profesora Tanovića bilo je i uvezivanje Neuma i ostatka teritorije kvalitetnim putem. Sjećajući se tog velikog čovjeka, borit ćemo se za njegov san i ustrajati u tome", kazao je za AA Kovačević.

 Profesor Tanović posljednji intervju dao je za agenciju Anadolija prije mjesec dana, 28. jula. Njegovu posljednju fotografiju snimio je fotoreporter naše agencije Samir Jordamović. I tada je profesor Tanović govorio da je luka u Neumu strateški interes BiH. Apelirao je da svi nivoi  vlasti u BiH moraju ozbiljno shvatiti ideju da se u Numu izgradi luka.

 Profesor Bakir Tanović objavio je dvije historijske studije ("Ko je vlasnik Bosne i Hercegovine" i "Čurčića vakuf"), te historijski roman (Huska Miljković). Režirao je igrane i dokumentarne filmove, kao "Muhadžiri", "Gazi Husrev-begova biblioteka", "Znamenje srednjovjekovne bosanske države"... Za igrani film "Ovčar" nagrađen je Šestoaprilskom nagradom, a 1973. godine odlikovan je Srebrenim vijencem za naročite zasluge u oblasti filmske umjetnosti i kinematografije, te je nosilac brojnih drugih nagrada i priznanja.

 Njegovih više od 50 godina rada na filmu obilježilo je dosadašnju epohu razvoja i uspona bosanskohercegovačke kinematografije.

 

 http://www.aa.com.tr/ba/balkan/77094--uz-vijest-o-smrti-bakira-tanovica-luka-neum-ostala-je-njegov-san

 

 


 

 

 

                        BAJRAM NAMAZ U FAZLAGIĆA KULI 


Sve ono što nije zapisano, što nije zbilježeno, što nije na bilo koji način dokumentovano prolazi sa vremenom. Ovaj današnji skup govori o tome da ne dozvolimo da nam drugi pišu historiju. Da nam pišu historiju uz gusle i lojanice. Izgovorena laž tri puta, postaje istina. Srpska akademija nauka i umjetnosti razvila je svoju strategiju laži. Strategiju lažnog optuživanja a sve u cilju postizanja cilja. Svako vrijeme nosi svoje breme. Svaki vakat iznjedruje ljude kako gazije tako i kukavice, kako radnike tako i neradnike. Svaki čovjek u ovoj svojoj ovodunjaločkoj misiji treba da ostavi pečat na vrijeme u kojem živi! U selu Bašići je jedan od najorganizovanijih otpora agresiji BiH. Centralno šehidsko spomen obilježje u Kuli Fazlagić ove godine nije ugledalo svjetlost dana. Međutim, i to je jedna škola kako treba raditi sa ljudima koji se pokolebaju u svojemu nijetu. Poslovica kaže: nepane snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijerka pokaže svoj trag. Tako da smo mi „ oprobali“ mnoge ljude na Centralnom šehidskom obilježju koje će akobogda dogodine biti izgrađeno.“

 

MAJOR ENIS TANOVIĆ, Bašići 20.08.2012. godine


 


 

 

 

Selamim majke, roditelje, borce. Za one kojime ne znaju, ja sam pukovnik Smail Čampara i bio sam ratni zamjenik komandanta „Šargana“. Zato mi je čast da kažem nekoliko riječi o ovom događaju. Trebalo je 20 godina da napravimo jednu ovakvu stvar a koju smo mogli uraditi davno. To sve govori kak smo organizovani?! Hajmo se sjetiti nekoliko datuma? Vi znate da je 18. avgusta 1991. godine Vuk Drašković ovuda pravio mitinge. Period od 30.04 do 18. 06. 1992.g. je najteži period za naš narod. Kada je bio otvoren lov na nas Bošnjake u ovoj opštini. Četiti jedinice koje su postojale na ovom području: četa Bašići, koju je vodio rah. Enver Bašić-Pinjo, četa Kula, koju je vodio rah. Kemo Jugo, četa Branilovići, koju je vodio rah. Hajrudin Čampara- Hapa i četa Hodinići koju sam vodio ja. Eto, ispade da sam ja jedini od nas ostao živ. Odvojeni smo bili vojno i linijski od jedinica koje su postojale u Borču. Ti datumi 17.18.19. juni ostaće upamćeni za ovaj narod. Tu je došlo do spontanog, djelimično organizovanog proboja na slobodnu teritoriju. Allah je dao da smo u Mostaru fromirali tu jedinicu „ Šargan“. Išli smo na to da se formira tamo gdje je najbliže Gacku. Vjerujte mi, jedinica „Šargan“ po svojoj hrabrosti osvjetala obraz Gačana gdje smo god bili.To je jedinica koja je brojala od 350-500 ljudi. U njoj je život dalo za ovu zemlju 78 ljudi. Jedinica koja je priznata u Mostaru i Hercegovini a znate kakvi su Mostarci.“

 

PUKOVNIK SMAIL ČAMPARA, Bašići 20.08.2012. godine


 


 


      

 

 


 


 

 

http://www.aa.com.tr/ba/headline/68393--bakir-tanovic-luka-neum-je-strateski-interes-bih

 

Bakir Tanović: Luka Neum je strateški interes BiH28 Juli 2012 09:38 ( 28 Juli 2012 10:13)
Stručnjaci zagovaraju izgradnju luke Neum čime mi BiH prestala biti ovisna od luke Ploče


SARAJEVO

Ivana Despotović

Pomorsko društvo BiH intenzivno zagovara izgradnju luke Neum, što smatra strateškim interesom države. Sav prekomorski i prekookenaksi uvoz i izvoz BiH bi mogla ostvarivati preko luke Neum, što će nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju biti neophodno jer će BiH imati ograničenjo korištenje luke Ploče, smatraju stručnjaci.

Predsjednik Pomorskog društva BiH Bakir Tanović, u razgovoru za agenciju Anadolija, kazao je da svi nivoi vlasti ideju o gradnju luke Neum moraju shvatiti krajnje ozbiljno.

„Mi smo napravili predfizibiliti studiju za izgradnju luke u Neumu. Prema našem prijedlogu, izgradnja luke trajala bi najviše godinu i po dana. Dalje, na željezničku prugu koja je u sklopu jadransko-jonske magistrale, od Čapljine do Hutova blata, na dužini 10 km, trebalo bi povezati Neum sa Hutovim“, rekao je Tanović. Podsjetio je da je posljednja rasprava o luci Neum održana prije tri mjeseca: Plan Pomorskog društva je prihvaćen i uvršten u prostorni plan Federacije BiH kao posebno područje luke u malostonskom zalivu dužine 10,5 km.

Tanović je uvjeren kako luka Neum ima sve predispozicije da postane najrazvijenija luka na Jadranu - po dubini mora, koja iznosi u prosjeku 23 metra što je jedna od najvećih dubina na Jadranu i po prilazu, s obzirom da bi se nalazila u zalivu i ne bi bilo prijetnji od velikih talasa.

Ističući kako u projekat treba krenuti što prije, Tanović je naglasio da je najprije potrebno odrediti granicu sa Hrvatskom, teritorijalne vode, izlazak na otvoreno more i izgraditi koridor kroz Neum. Pomorsko društvo je predložilo da se jedan krak autoputa odvoji od Počitelja direktno prema Neumu.

„Ako koridor 5 C ne završi u Neumu i ako u tom gradu ne bude izgrađena luka, naša panevropska trasa neće se materijalni isplatiti niti će ostvariti svoj osnovni cilj, povezivanje Jadranskog mora sa Baltikom“, kazao je Tanović i dodao da su se desile velike promjene u transportnom saobraćaju. „Prema raznim studijama, poput one koju je pravila britanska firma 'Scott Wilson', koja je izradila razvojni plan Koridora 5C, predviđa se da će u budućnosti većina transporta ići vodenim putem. Ono što je još ustanovljeno prema toj studiji je da su luke u cijelom Jadranu veoma malo iskorištene. Trenutno vlada veliki interes da se sve luke od Soluna do Trsta poboljšaju i omogući veći transport kroz njih“, kazao je Tanović.

Luka Neum bila bi povezana sa transportom na Dunavu, što bi otvorilo velike transportne i finansijske mogućnosti. „Ukoliko Bosna i Hercegovina bude imala svoju luku moći će da izvozi robu u sve dijelove svijeta“, istakao je Tanović.

Podsjetio je kako je 1997. godine, tadašnji ministar prometa i komunikacija Nedžad Branković poslao pismo ministru prometa i komunikacija Turske Bin Aliju Yildirimu sa prijedlogom da se turski kapital uključi u projekat luke Neum.

„Ja sam išao u Ankaru u pratnji Huseyina Kansua, koji je bio poslanik u parlamentu tads. Bili smo na sastanku sa ministrom Yildirimom, koji mi je rekao da zbog tadašnje političke situacije u Turskoj, koja nije bila riješena u smislu kako je to danas slučaj, nema mogućnosti da izgradnja luke Neum uđe u plan investiranja Turske“, rekao je Tanović. Ministar Yildirim ga je uputio na zamjenika direktora agencije TIKA, Musu Kulaklikayu, sa kojim se i sastao nekoliko puta, ali bez konkretnih rezultata.

„Želim reći da sada postoji otvoren put da Federacija, ili iz vlastitih sredstava angažuje i pronađe način da izgradi ovu luku i prugu, ili koncesijama. U svakom slučaju, treba se odlučiti na to, jer postoji mnogo mogućnosti“, naglasio je Tanović.

Pominjući luku koja se gradi u Šibeniku, čija će izgradnja koštati 250 miliona eura, Tanović je kazao kako prema procjeni Pomorskog društva, izgradnja luke i pruge u Neumu ne bi iznosila više od 200 miliona eura.

„Pomenuću izvjesne Talgo vozove koji su otkupljeni od Španije i to za sumu od 65 miliona eura. To su vozovi koji su prilagođeni za budući razvoj željezničkog saobraćaja. Dva Končarova voza koštala su 20 miliona eura. Dakle, samo vozovi su koštali 85 miliona eura. Investicija od 200 miliona eura, o kojoj mi govorimo, omogućila bi da se upotrebljavaju i ti vozovi u koja su uložena sredstva“, zaključio je Tanović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Da li će i kada početi provedba plana o izgradnji luke u Neumu još je nejasno. U međuvremenu se oglasio načelnik općine Neum Živko Matuško koji je poručio da stanovnici i lokalna vlast Neuma neće dopustiti gradnju luke, tvrdeći da bi ona uništila turističku orjentacija Neuma i ugrozila biljni i životinjski svijet u malostonskom zaljevu.

 

p style=p style=br //pp style=p style=font color=font color=font color= / /margin-bottom: .0001ptnbsp;
Ažurirano Subota, 01 Rujan 2012 20:38
 

Galerija